Varför köpa en begagnad cykel?

Köp begagnad cykel - med miljö, hälsa och plånbok i åtanke.

Cykeloutlet AB vill göra ditt köp av en eller flera begagnade cyklar till en enkel, snabb, smidig och helt smärtfri upplevelse. Det finns många anledningar till att köpa begagnat. Varje år köps och säljs hundratusentals begagnade cyklar i Sverige. Fördelarna är många, framförallt att du prismässigt kan komma så mycket längre med mycket mindre insats. Det finns tyvärr även trösklar och fallgropar med att köpa begagnat, framförallt om du köper privat av en annan privatperson. Då kan du i värsta fall bli lurad och förlora mycket pengar, om du inte är duktig på att besiktiga cykeln själv när du köper den eller har otur.

Viktiga fördelar med att köpa begagnad cykel:

 1. Lägre pris: Begagnade cyklar är vanligtvis billigare än nya cyklar, vilket gör det lättare att få råd med en cykel. Har du otur och köper en cykel av en privatperson kan du i värsta fall ha köpt ett reparationsobjekt som blir betydligt mycket dyrare att få funktionsduglig än vad du räknat med. Köp alltså alltid din begagnade cykel av ett företag som säljer renoverade cyklar med garanti. 

 2. En god investering, en begagnad cykel till aktuellt marknadsvärde. När du köper en begagnad cykel av Cykeloutlet köper du cykeln till dess faktiska värde, alltså det värdet cykeln är värd just nu på andrahandsmarknaden. Skulle du ångra ditt köp eller av någon anledning behöver frigöra kapital inom en kort tid så kan du räkna med att få tillbaka samma belopp som du betalat för cykeln (eller i bästa fall mer), genom att själv sälja den för samma pris som du betalat för den. Om du köper en nytillverkad cykel som du vill sälja efter ett par månader kommer köpare på andrahandsmarknaden ofta förvänta sig en rabatt på cykeln, även om den är i nyskick med kvitto. Den typen av förlust av inköpsbeloppet gör du inte när du köper begagnat. En begagnad cykel är alltså en slags investering som behåller värde över tiden. 

 3. Mindre miljöpåverkan: När du köper en begagnad cykel är det flera faktorer som bidrar till en lägre miljöpåverkan.

   🏭 Först och främst att du inte bidrar med konsumtion av en nytillverkad cykel. Nytillverkade cyklar bidrar till ett flertal negativa konsekvenser för miljön. Att ta fram de metaller som krävs för att tillverka cyklar görs genom gruvdrift och har ofta negativ påverkan på miljön i form av utsläpp av växthusgaser, förorenade vattendrag och skogsavverkning. Nytillverkning av cyklar bör alltså undvikas om möjligt. 

  🚢 Miljöfarlig transport av nytillverkade cyklar. Merparten av nytillverkade cyklar tillverkas i Kina. (Ofta av arbetare med mycket lägre löner och levnadsstandard än som skulle tillåtas i Sverige och Europa.)  Efter en miljöskadlig tillverkningsprocess ska cyklarna transporteras med fraktskepp, en transportmetod som är billig men känd för sin negativa miljöpåverkan i form av utsläpp av växthusgaser och förorening av havsvattnet. 

  ♻️ Att köpa en begagnad cykel är att köpa en cykel lokalt och utan negativ miljöpåverkan. Du köper en cykel som främjar det lokala näringslivet genom att stötta det arbetet som krävs för att renovera begagnade cyklar och sälja dem. Köper du av en lokal aktör får du ofta väldigt bra cyklar, renoverade på plats med bra garantivillkor. 

 4. Möjlighet att få en cykel med högre kvalitet: Begagnade cyklar kan vara av högre kvalitet än vad man hittar i butiken. Detta beror helt klart på fabrikatet. Ska du köpa en ny cykel av riktigt bra kvalitet kommer det att kosta. Det är ett fåtal märken som idag kvalificerar sig som kvalitetsfabrikat i segmentet standardcyklar. Det har senare år dykt upp många fabrikat i lågprissegmentet. Ofta är kvalitén på cyklarna i lågprissegmentet under all kritik. Inte allt för sällan är monteringen av cyklarna gjord av personal som inte har rätt kompetens, vilket bidrar till att cykeln rullar en säsong och därefter upplevs som skrot. När du köper en renoverad begagnad cykel av Cykeloutlet köper du en cykel som är besiktigad och renoverad för att hålla god kvalitet, oavsett hur den var monterad tidigare. Dessutom har vi bättre garantivillkor än de flesta cykeltillverkarna, på deras egna cyklar. 

 5. Möjlighet att hitta unika modeller: För dig som vill ha en billig cykel med karaktär och historia så är det helt klart en begagnad cykel som gäller. Är du på jakt efter en veterancykel från 50-talet eller en retrocykel från 70-/80-tal blir det omöjligt att hitta i en vanlig cykelbutik. Visst är det bekvämt att köpa nytillverkat, men ack så dyrt. Dessutom finns det ingen känsla som klår att cykla iväg på en riktigt fint servad klassiker tillverkad för flera decennier sedan. På äldre cyklar av riktigt bra kvalitet kan rullet vara betydligt mycket bättre än på nytillverkade cyklar. I bästa fall fyndar du alltså en mycket bättre cykel till ett mycket billigare pris, jämfört med att köpa nytillverkat.

 6. Möjlighet att prova cykeln först: Köper du en nytillverkad cykel är det väldigt sällan möjligt att ångra sig eller byta cykeln mot en annan cykel. Hos oss på Cykeloutlet är det en självklarhet att kunden ska få prova på cykeln i ett par veckor innan du bestämmer dig. Vi ger alltid 14 dagars prövotid. Du kan inom den tiden enkelt byta cykeln mot en annan cykel i samma priskategori, eller en dyrare cykel och betala mellanskillnaden. 


Fallgropar att akta sig för vid köp av begagnad cykel:

 1. Risken att bli lurad eller göra en dålig affär är tyvärr ständigt närvarande vid köp av begagnat. Oavsett vad du köper, kläder, möbler eller en cykel, gäller alltid köplagen då du som privatperson köper av en privatperson. Köplagen ger dig som konsumet ett betydligt sämre skydd vid eventuella fel på cykeln du köper, jämfört med om du köper en cykel av ett företag. För att få fullgoda rättigheter vid köp av annan privatperson krävs att det upprättas ett avtal mellan säljare och köpare. Då avtalet kan vara skrivet så att den ger säljaren betydligt sämre villkor än köparen är det sällan säljare på andrahandsmarknaden är villiga till ett sånt. Det finns dessutom ofta gott om kunder som vill köpa samma cykel, till samma pris, utan något avtal.

  Det stora problemet är om du som köpare köpt "grisen i säcken". Även om det finns möjlighet att reklamera ett köp mellan privatpersoner är det en komplex och dyr historia som innefattar kostnader för jurister mm. Då är det oftast billigare att åtgärda felet själv, vilket i slutändan även kan leda till en betydligt dyrare cykel än du hade tänkt köpa. 

  Kort fattat - Var på den säkra sidan och köp alltid din begagnade cykel av ett företag, då har du starka rättigheter som regleras av konsumentköpslagen. Köper du din begagnade cykel av ett företag gäller exakt samma regler som vi köp av nya varor i butik. Cykeloutlet AB och alla andra företag som säljer begagnade cyklar kan inte komma undan med att sälja dåliga begagnade cyklar som kraschar inom en vecka. Vid brister måste vi lösa det, vilket ger dig som konsument riktigt bra trygghet. Undantaget är om du köper en eller flera cyklar från kategorin "reparationsobjekt", då är det underförstått att cykeln måste renoveras av köparen och det går alltså inte att reklamera fel på den typen av cyklar. 

 2. Risken att göra sig medskyldig till brott är en annan stor nackdel vid köp av begagnad cykel. Sedan år 2003 gäller inte längre friskrivelsen "köp i god tro" vid köp av begagnade varor. Köper du en begagnad cykel som visar sig vara stulen kan du som köpare i värsta fall åtalas för samma brott som köparen, häleri. Det gäller i fallet då det bör ha varit uppenbart att cykeln var stulen. Exempelvis om du känner till det eller köper cykeln av en person som uppenbart inte köpt cykeln själv. I alla fall gäller att du som köparen tvingas att återlämna cykeln till ursprungsägaren, utan rätt att få tillbaka pengar av säljaren.

Det finns alltså så stora och allvarliga risker med att köpa cykel begagnat av en annan privatperson att det bör övervägas. I så gott som alla fall ska du alltid köpa din begagnade cykel av ett företag. Om du ändå känner att du måste köpa din cykel av en annan privatperson:

 • Köp aldrig cykel av en annan privatperson utan originalkvitto eller i värsta fall ett kvitto/köpekontrakt signerat av säljaren.
 • Köp inte heller en begagnad cykel privat utan någon typ av garanti av säljaren, att du får använda cykeln under en viss period för att känna på den och se om den verkligen fungerar som den ska och i annat fall får felet åtgärdat av säljaren. 

  Som tur har vi alltid hundratals begagnade cyklar på lager. Vill köpa en begagnad cykel med den bästa trygghet som svenska konsumentköplagen garanterar? Kolla in en av våra cyklar! Alltid besiktigade och servade av professionella mekaniker, garanti i minst en månad och riktigt prisvärda hemleveranser i hela Stockholm.